najlepsze bezglutenowe ciasteczka brownie

Najlepsze bezglutenowe ciasteczka brownie

Kruche z zewnątrz i miękkie, nieco gumowe w środku. Po prostu idealne, najlepsze bezglutenowe ciasteczka brownie jakie do tej pory jadłam. Gdyby ktoś mi je podał do zjedzenia, nawet przez chwilę nie pomyślałabym, że nie zawierają ani grama pszenicy. A jednak!

 

Jakiś czas temu, podkusiło mnie, żeby zrobić badania na alergie pokarmowe. I bach, tak jak przypuszczałam, pszenica mi szkodzi i to mocno. I tak właśnie zaczęła się moja przygoda z przepisami bezglutenowymi.

 

Przez długi czas myślałam, że przyjdzie się pożegnać ze smakiem ciasteczek. Bo z mąki żytniej ich nie zrobię, a bezglutenowe ciastka ze sklepów miały w sobie całą tablicę Mendelejewa, albo były tak kruche, że ani jednego ciastka w opakowaniu nie znajdywałam całego, a nawet te szczątki były bez wyrazu.

 

Na szczęście jednak udało mi się tak skomponować składniki, by dojść do perfekcji. Oto przepis na moje najlepsze bezglutenowe ciasteczka brownie.

 

najlepsze bezglutenowe ciasteczka brownie

 

Najlepsze bezglutenowe ciasteczka brownie – składniki

 

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 130 g masła
  • 1 szklanka białego cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3/4 szklanki mąki jaglanej
  • 1/4 szklanki mąki ryżowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

 

najlepsze bezglutenowe ciasteczka brownie

 

Najlepsze bezglutenowe ciasteczka brownie – wykonanie

 

  • Jajka wyjmij wcześniej, jeśli przechowujesz je w lodówce, tak by były w temperaturze pokojowej.
  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  • Wszystkie rodzaje mąki wymieszaj, następnie przesiej.
  • W rondelku rozpuść masło, czekoladę i cukier, z wyjątkiem wanilinowego. Podgrzewaj tylko do rozpuszczenia, następnie zdejmij z palnika.
  • Mieszaj do uzyskania jednolitej masy, następne stopniowo dodawaj przesianą mąkę, cały czas mieszając masę rózgą kuchenną.
  • W misce ubij mikserem jajka wraz z cukrem wanilinowym, tak by podwoiły objętość i nabrały jasnożółtego koloru.
  • Dodaj do jajek masę z rondelka mieszając rózgą kuchenną tylko do połączenia składników.
  • Nakładaj łyżką stołową na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Masa powinna być płynna, tak by można było samemu formować okrągły kształt.
  • Piecz przez 12 minut.

 

najlepsze bezglutenowe ciasteczka brownie

 

Jeśli szukasz mąk bezglutenowych, wejdź na sklepagnex.pl

 

pasek-do-teksty

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, pewnie chętnie przeczytasz też:

Najlepszy przepis na domową pizzę (z fit ciastem i dodatkami)

Obłędny sernik dyniowy z chia – bez mąki i tłuszczu

Burgery z ukrytymi warzywami, które pokocha twoja rodzina

 

Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz tutaj swój ślad, dasz się poznać. Możesz zostawić komentarz, na większość staram się odpowiadać i zaglądać do każdego komentującego, jeśli też ma swoje miejsce w sieci. Super, jeśli polubisz bloga na Facebooku, czy udostępnisz post swoim znajomym. Każdy wyraz uznania jest dla mnie niezwykle istotny!

 


O autorze -



  • Misia

    Koniecznie muszę spróbować. to przepis dla mnie :)

Wszystkie zdjęcia i treści na blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy. Copyright © 2017 Chichotkitrzpiotki.pl