naturalny prawdziwie biały lukier do ozdabiania pierników

Mój naturalny prawdziwie biały lukier do ozdabiania pierników

Pieczenie pierniczków w gronie rodziny i przyjaciół to już u nas stała, grudniowa tradycja. Przepis na same pierniki mam jeden, sprawdzony od lat. Ale tym razem, mimo wszystko naszej pierniczki są zdrowsze i piękniejsze, bo odkryłam nową metodę ich lukrowania. Sprawdźcie same, a gwarantuję, że już nigdy nie kupicie gotowych, chemicznych mieszanek, ani nie zrobicie tradycyjnego lukru.

 

Od dawna staram się odchodzić od chemii i nie pozwalałam Blance na kupowanie kolorowych mieszanek lukrów do zdobienia ciasteczek. Wybierałam te białe, bez E składników. Ale miały dwie wady. Dla małej rączki ciężko je się wyciskało z tubki. Po drugie, co tu dużo ukrywać. Były drogie.

 

Z  kolei tradycyjny lukier robiony na bazie cukru pudru z wodą lub sokiem z cytryny, bądź pomarańczy, miał szarawy, półprzezroczysty kolor, spływał z ciastek. Był smaczny, ale nieestetyczny.

 

I oto dopiero w tym roku, wpadłam na nowy sposób przygotowywania domowego lukru. Ten jest prawdziwie biały, wystarczająco gęsty by nie spływać z ciastek. Do tego jest o wiele smaczniejszy. Nie tworzy grudek w trakcie lukrowania, ale mimo to, na ciastkach zastyga szybciej niż tradycyjny. Wystarczy tylko wodę zamienić na… śmietankę! Biały cukier puder i biała śmietanka dają połączenie idealnie białe, idealnie słodkie i o nieco gęstszej konsystencji. Taki lukier i wykałaczka tworzą duet doskonały do ozdabiania ciasteczek. Także w wykonaniu maluchów.

 

Naturalny prawdziwie biały lukier, który nie spływa z pierników

  • 3 mocno czybate łyżki stołowe cukru pudru
  • 3 łyżeczki śmiatanki 30%
  • 2 krople aromatu waniliowego

 

naturalny prawdziwie biały lukier do ozdabiania pierników

 

Dobrej zabawy!

N.

 

pasek-do-teksty

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, pewnie chętnie przeczytasz też:

Jak uratować twarde pierniki

Najtańszy i najpiękniejszy sposób na pakowanie prezentów

Domowa sesja świąteczna – co zrobić, żeby wyszła jak najlepiej?

 

Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz tutaj swój ślad, dasz się poznać. Możesz zostawić komentarz, na większość staram się odpowiadać i zaglądać do każdego komentującego, jeśli też mają swoje miejsce w sieci. Super, jeśli polubisz bloga na Facebooku, czy udostępnisz post swoim znajomym. Każdy wyraz uznania jest dla mnie niezwykle istotny!

 


O autorze -



  • Magdalena Szymańska

    No popatrz, a ja jeszcze czasem dodaję ubite białko :)

    • No słyszałam o takim sposobie by zwykły lukier z wodą i cukrem pudrem był bielszy. Ale obawiałam się o świeżość takiego lukru po kilku dniach…

Wszystkie zdjęcia i treści na blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy. Copyright © 2017 Chichotkitrzpiotki.pl