ciecierzyca z jarmużem na wigilię

Hipsterski akcent na wigilijnym stole – moja niebiańska potrawka z ciecierzycy

Kto nie lubi pierogów wigilijnych, albo barszczyku? No ja wprost za nimi przepadam! I za piernikami. Na tym moje wigilijne upodobania kulinarne się kończą. Na sam zapach smażonego karpia mam mdłości. Ryba po grecku? Fuj! Zawsze więc staram się, z całym szacunkiem do tradycji, przemycić coś zdrowego i lekkiego na wigilijną ucztę, żeby następnego dnia znowu ze smakiem zasiąść do stołu. Oto moje najnowsze odkrycie, które na tą okazję będzie idealne – ciecierzyca z jarmużem.

 

To jest obłędne danie, dzięki któremu można się wprost zakochać w zdrowej kuchni. Jak się zazna, że zdrowe żarcie to nie śruta, ani trawa jak dla krowy (jak mawia mój małżonek), że można się dobrze czuć, nie rezygnując z bycia smakoszem, to na widok czegoś niezdrowego odwraca się głowę. Ja uwielbiam jeść, więc nie polecałabym czegoś niesmacznego. A to jest smaczne i zdrowe, bo…

 

Ciecierzyca to bogactwo białka roślinnego i błonnika. Będzie więc świetna dla dbających o linię.

Jarmuż to przede wszystkim przeciwutleniacze, które działają antynowotworowo. Do tego ma mnóstwo witaminy C!

Fenkuł. Już o nim pisałam. Leczy wzdęcia, bóle brzucha. Jest idealny do jedzenia, dla chcących cieszyć się płaskim brzuchem.

Kurkuma z kolei wzmacnia odporność, poprawia pamięć, leczy dolegliwości trawienne i działa silnie antynowotworowo.

Kardamon jest uznawany z afrodyzjak. :) Fantastycznie odświeża oddech. Do tego wspomaga trawienie,

Kolendra – ma działanie bakteriobójcze, usuwa toksyny. Do tego ma działanie uspokajające.

 

Ciecierzyca z jarmużem i najzdrowszymi przyprawami świata

  • opakowanie 500 g ciecierzycy
  • 3 duże garście jarmużu
  • połowa średniej wielkości fenkuła
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki kolendry
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • ser feta do smaku
  • 2 łyżeczki śmietany

 

ciecierzyca z jarmużem

 

Ciecierzycę myję, a później namaczam przez 8 godzin. Można zrobić to na noc jeśli rano zamierza się przygotować danie, lub przed wyjściem do pracy, by była gotowa do przyrządzenia na kolację. Po tym czasie, znów należy ciecierzycę przepłukać. Zalać świeżą wodą i gotować dosoloną przez 1,5 godziny. Po tym czasie odlać wodę i odstawić.

 

3 garście jarmużu i fenkuła poszatkować na drobno nożem lub w robocie kuchennym. Na patelni rozpuścić masło i dosypać przyprawy. Jak wydzielą aromat, dodać wyciśnięte ząbki czosnku. Znów chwilę podsmażyć. Wtedy dodać jarmuż z fenkułem. Poddusić na małym ogniu przez ok. 5 minut. Wtedy dodać ciecierzycę. Wymieszać i znów chwilę poddusić, aż „się przejdzie”. :) Na koniec dodać śmietanę i ser feta w dowolnej ilości.

 

No mniam! Niebo w gębie a do tego idealna potrawa do pudełka na lunch w pracy.

 

Na zdrowie, na co dzień i od Święta. :)

 

ciecierzyca z jarmużem

 

pasek-do-teksty

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, pewnie chętnie przeczytasz też:

Przepyszne danie na płaski brzuch

Milk shake, który uwielbiają wszyscy, w nowej, zdrowszej wersji. 

Domowe krakersy, z najzdrowszą przyprawą świata.

Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz tutaj swój ślad, dasz się poznać. Możesz zostawić komentarz, na większość staram się odpowiadać i zaglądać do każdego komentującego, jeśli też mają swoje miejsce w sieci. Super, jeśli polubisz bloga na Facebooku, czy udostępnisz post swoim znajomym. Każdy wyraz uznania jest dla mnie niezwykle istotny!


O autorze -



Wszystkie zdjęcia i treści na blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy. Copyright © 2017 Chichotkitrzpiotki.pl