domowy chleb z mąką jaglaną

Mój domowy chleb – miks mąk, jakiego się nie spodziewasz

Uwaga! Pieczenie tego chleba uzależnia. Więc jeśli nie masz czasu poświęcić dwóch minut raz na kilka dni na przygotowanie zaczynu, a później godzinki na jego upieczenie, to nie bierz się za to, bo będzie Ci tylko przykro, że tracisz ten smak. I zdrowie, bo co się samemu wyprodukuje, wiadomo, najzdrowsze!

 

Od dłuższego już czasu, w naszym domu nie kupuje się chleba. Bo mamy własny wypiek. To kombinacja zapału mojego męża, który pewnego dnia postanowił, że będziemy jeść chleb własnej roboty, z radami mojej mamy, która też wypieka i moim zamiłowaniem do kombinacji.

 

Początki były ciężkie. Bo mój mąż, jest nad wyraz ambitny i zaczął naszą przygodę z domową piekarnią, od robienia zakwasu. A to jest wyższa szkołą jazdy. Nie powiem, chlebek na zakwasie był dobry, jak był. W większości wypadków go nie było, bo zakwas się nam psuł. Zajeżdżał octem, albo pleśniał… Mimo, że robiliśmy wszystko zgodnie z wytycznymi, a zanim zabraliśmy się do roboty, mój magister inżynier :D, przejrzał całe Internety, w poszukiwaniu najwłaściwszych instrukcji na zrobienie chleba na zakwasie. Ale jak już nawet raz na jakiś czas, udało się i chleb nam wyszedł, to miał pewną zdecydowaną wadę. Jak to chleb na zakwasie… był kwaśny! 😀 Pasował najbardziej do kichy i ogóra kwaszonego. A jak już miałam ochotę na pyszną kanapeczkę z serem, to tak nachalnie dalej walił kwasem, że nawet ten rzeczony ser smakował jak kicha, albo inny smalec ze skwarkami. 😀

 

Za namową mojej mamy, zaczęłam robić chleb na zaczynie drożdżowym. I to był strzał w 10. Od tamtego momentu kombinowałam z rodzajami mąk, nasion, czasem wypiekania, sposobem wypiekania, czasem rośnięcia zaczynu, wyrastania chleba w formie itp.. I stworzyłam przepis idealnie wpasowujący się w smaki naszej rodziny, którym się teraz z Wami dzielę.

 

domowy chleb z mąką jaglaną

 

Domowy chleb pełnoziarnisty – zaczyn:

Przygotowuję go na noc, bo mam możliwość upieczenie chleba rano. Ale można go bez problemu zrobić rano, przed pracą (zajmuje to tylko 2 minuty, więc każdy znajdzie na to czas) i wypiec chlebek wieczorem. Ważne, żeby zaczyn postał. I tu, sprawdziłam, że robienie szumu wokół pieczenia chleba, czasu wyrastania itp. jest takim trochę snobizmem. 😀 Mój zaczyn czasami stoi 8 godzin, innym razem aż 14 i wszystko jest „gites”. Nie ma wielkiej różnicy. Ważne tylko, żeby zaczyn stał przykryty. A oto i on:

  • 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
  • 170 g przegotowanej wody
  • 3-4 g drożdży świeżych

Drożdże ważę na wadze kuchennej, odkładam na łyżeczkę. Później wsypuję mąkę i wlewam wodę do jednego naczynia położonego na wadze (z funkcją tarowania) dzięki temu nie muszę brudzić wielu naczyń. To metoda mojej sprytnej mamy, która jest mistrzynią w minimalizowaniu ilości brudnych garów. 😀 Stawiam naczynie na wadze, zeruję wagę, wsypuję 150 g mąki, zeruję, wlewam wodę, zeruję, a na koniec wsypuję pokruszone w dłoniach drożdże. Mieszam dokładnie drewnianą łyżką i gotowe. Zaczyn sobie rośnie.

domowy chleb z mąką jaglaną

 

Domowy chleb z mąką jaglaną – jakich jeszcze mąk użyć?

Kombinowałam tak, żeby użyć jak najmniej mąki pszennej. I udało się. Chleb jest pyszny, a zawiera jej mało, albo nawet wcale, o ile uda mi się dorwać mąkę orkiszową pełnoziarnistą, którą traktuję jako zamiennik mąki pszennej. W chlebie użyłam mąki jaglanej, która jak wiadomo, jest bardzo zdrowa, bo wytwarzana z jedynej kaszy o działaniu zasadowym (odkwaszającym) – kaszy jaglanej. Jaglanka jest świetna na detoks, więc staram się ją przemycić, gdzie tylko się da. Całkowicie jaglany chleb okropnie się kruszy, ale 100 g na 600 g mąki w całym chlebie jest idealną proporcją.

 

Na początku, zanim zabiorę się za wypiek chleba, nastawiam piekarnik na 220 stopni, żeby w kuchni zrobiło się ciepło, bo to pomoże chlebkowi urosnąć, gdy masa zostanie już wsadzona do keksówki.

Domowy chleb z mąką jaglaną – składniki:

 

Do wyrośniętego zakwasu dodajemy:

  • 15 g drożdży rozpuszczonych z łyżką wody i łyżeczką cukru (ja dodaję trzcinowy)
  • 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
  • 100 g mąki jaglanej
  • 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej/ mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 1 łyżka soli himalajskiej
  • 350 g wody
  • 50 g siemienia lnianego lub/ i nasion chia
  • 50 g mieszanki pestek z dyni i pestek słonecznika

 

Całość miksuję robotem ręcznym z hakowymi widełkami (tymi takimi zakręconymi) przez około 2 minuty. Później przekładam masę chlebową do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Posypuję mąką i ziarnami dla artystycznego wyglądu. 😀 Przykrywam ściereczką i odstawiam na 10-15 minut, a może nawet 20, aż zacznie rosnąć. Piekarnik mam nagrzany na termoobiegu (chleb ma wtedy chrupką, ale nie twardą skórkę) na 220 stopni. Na takiej temperaturze piekę go 10 minut. Później zmniejszam do 200 stopni i piekę jeszcze 35-40 minut.

 

domowy chleb z mąką jaglaną

 

Po wyjęciu z piekarnika wyjmuję z keksówki, odrywam papier do pieczenia i przekładam z boku na bok aż do wystygnięcia.

 

Gotowe!

 

pasek-do-teksty

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, pewnie chętnie przeczytasz też:

Najlepszy przepis na domową pizzę (z fit ciastem i dodatkami)

Obłędny sernik dyniowy z chia – bez mąki i tłuszczu

Burgery z ukrytymi warzywami, które pokocha twoja rodzina

Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz tutaj swój ślad, dasz się poznać. Możesz zostawić komentarz, na większość staram się odpowiadać i zaglądać do każdego komentującego, jeśli też ma swoje miejsce w sieci. Super, jeśli polubisz bloga na Facebooku, czy udostępnisz post swoim znajomym. Każdy wyraz uznania jest dla mnie niezwykle istotny!

 

Bez-nazwy-2

 


O autorze -



  • Ja nie ogarniam zrobienia obiadu, więc z wypiekiem chleba bym sobie raczej nie poradziła, ale kiedyś mój tata piekł domowe chleby :)

Wszystkie zdjęcia i treści na blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy. Copyright © 2017 Chichotkitrzpiotki.pl