jaglane brownie

Jaglane brownie bez tego wszystkiego, co niezdrowe

Gdyby ktoś mi podstawił to ciasto gotowe, do zjedzenia, nigdy bym nie pomyślała, że jest tak zdrowe. Albo, że w ogóle nie jest niezdrowe. I to jest jego moc. Jest pyszne i nic, a nic nie smakuje jak te wszystkie zdrowe ohydztwa bez cukru, bez mleka, bez mąki pszennej. Nie lubię się oszukiwać. Nie wszystko da się przyrządzić fit, bez utraty na walorach smakowych. Ale to ciasto się da. Oto moje jaglane brownie.

 

Obok ciasta marchewkowego i dyniowego sernika, to będzie moje trzecie ulubione, zdrowe ciasto. Próbowałam już robić brownie chyba ze wszystkich rodzajów zdrowych mąk, ale jaglana najbardziej przypomina mi najpyszniejsze, i najbardziej niezdrowe brownie pszenne. W sumie, to niewiele się różnią. To nie koniec moich kombinacji. Biały cukier zamieniłam miodem, pół na pół z cukrem trzcinowym. A masło, olejem kokosowym. Jestem ostatnią osobą, która będzie jadła coś, co jej nie smakuje tylko dlatego, że jest zdrowe, więc sceptycznych, mimo wszystko namawiam do wypróbowania tego przepisu. Jak może być pysznie i zdrowo to już w ogóle super!

 

ciasto z mąki jaglanej

 

Jaglane brownie – składniki:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 1 i 1/3 szklanki mąki jaglanej
  • pół szklanki miodu
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 200 g oleju kokosowego
  • garść dowolnych orzechów
  • szczypta pieprzu cayenne
  • łyżeczka cynamonu

 

Olej kokosowy rozpuścić w rondlu. Dodać 2 tabliczki czekolady (200 g), miód. i przyprawy. Mieszać do rozpuszczenia. Odstawić. W misce ubić na pianę jajka z cukrem trzcinowym. Dodać mąkę jaglaną i masę czekoladową. Wymieszać wszystko łyżką. Wlać do formy wysmarowanej łyżeczką oleju kokosowego (moja jest kwadratowa 30 na 30 cm). Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika (180 stopni na termoobiegu) na 35 min. W tym czasie pokroić na drobne kawałki połowę tabliczki czekolady (pozostałe 50 g), a orzechy ugnieść tłuczkiem na drobne kawałki. Gdy ciasto się upiecze, posypać wciąż gorące ciasto czekoladą – rozsmarować łyżeczką na gładko. Na koniec posypać orzechami i gotowe.

 

brownie z miodem

brownie bez mąki pszennej

jaglane brownie

 

Smacznego!

 

pasek-do-teksty

 

Domowe krakersy z najzdrowszą przyprawą świata


O autorze -



  • Wyglądają bardzo ładnie, a co do smaku… szkoda, że się nie da przez internet spróbować 😉

Wszystkie zdjęcia i treści na blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy. Copyright © 2017 Chichotkitrzpiotki.pl