pierogi z włoskim farszem

Najlepsze pierogi z mięsa z rosołu, jakie kiedykolwiek jadłaś

„Jutro znowu będzie pomidorowa, zrobiona z rosołu z wczoraj. Wielki gar stoi w kuchni, no zobacz. Trzeba zjeść co się będzie marnować.”. Znacie tą przeróbkę przeboju Sarsy? U nas nie ma tego problemu, bo mój rosół, którego nauczyłam się od mamuni, jest tak jedwabisty, że znika z gara z prędkością światła. Ale dziś nie o samej zupie, a o mięsie. Jak wykorzystuję mięso z zupy, by zrobić pierogi, które zachwycą i konserwatywną kulinarnie teściową i lansiarskich znajomych? 😀

 

Wiadomo, że rosół to droga zupa. Zwłaszcza taki wołowy. Szkoda, żeby mięso się marnowało. Warto więc, metodą naszych babć, zrobić z niego pierogi, albo jakieś inne krokiety. Nie wiem, jak Wam, ale mi takie zwykłe, nie do końca smakują. Są za suche, a samo mięso i kluch to dla mnie dość ciężkie danie, po którym nie czuję się najlepiej.

 

Zmodyfikowałam więc nieco przepis na pierogi z mięsem i wyszło mi coś co, z pewnością zachwyci i wielbicieli kuchni tradycyjnej i tych, co lubią udziwnienia. Te pierogi są piękne i pyyyyszniutkie. A do tego, dzięki metodzie mojej babci są proste i szybkie w wykonaniu. No, ale koniec czczego gadania. Czas na konkrety. Jak zrobić polskie pierogi z farszem we włoskim stylu i apetyczniutkim, kolorowym ciastem?

 

ciasto na pierogi z przyprawami

 

Ciasto na pierogi z przyprawami

  • 1 kg mąki, najlepiej typ 480
  • 120 ml oleju
  • 400 ml gorącej wody (około 5 minut po zagotowaniu)
  • łyżeczka soli
  • przyprawy: suszone pomidory, czosnek granulowany, bazylia

 

Nie będę ściemniać, że wygniatam ciasto ręcznie. Wszystkie składniki wsypuję/ wlewam do miksera i się robi. Jak już uformuje się gładka masa – będzie pomarańczowawa dzięki pomidorom suszonym, odstawiam na 10 minut, żeby ciasto odpoczęło.

 

pierogi z włoskim farszem

 

Farsz do pierogów z mięsem we włoskim stylu

  • około 600 g mięsa z rosołu (najlepiej wołowina i  indyk)
  • jedna łyżka (chochla) rosołku
  • 8 zblendowanych suszonych pomidorów (w oleju)
  • ok. 20 oliwek
  • przyprawy: czosnek granulowany, bazylia i pieprz do smaku

 

Sposoby, by lepienie pierogów było łatwe i bezproblemowe:

  • Nie wykrawam ciasta, tylko dzielę je na części, formuję wałek, jak do kopytek i dzielę na równe części. Każdą rozgniatam palcami, do środka daję farsz i zlepiam. To babciny sposób, który powinna wykorzystać każda inteligentna pani domu. 😀
  • Wodę na pierogi gotuję ze sporą ilością oleju, by nie pozlepiały się w trakcie gotowania.
  • Po ugotowaniu hartuję je w zimnej wodzie, by nie zlepiły się w trakcie przechowywania.
  • Jeśli ciasto wyjdzie nam zbyt twarde (choć z tego przepisu nie powinno, ale wszystko zależy od mąki), warto pierogi zamrozić. Po rozmrożeniu są dużo miększe.

 

Lubicie pierogi? Ja szczerze powiedziawszy, uwielbiam! Mogłabym jeść codziennie! Kiedyś moim faworytem były te ze szpinakiem i te z kaszą gryczaną. Ale chyba spadną w hierarchii. 😀

 

pierogi z włoskim farszem

 

pasek-do-teksty

 

Jeśli spodobał się Wam ten wpis, pewnie chętnie przeczytacie też:

Burgery z ukrytymi warzywami, które pokocha Twoja rodzina

Leniwa pani domu i jej dwa sposoby na szybki obiad

Najlepszy przepis na domową pizzę (z fit ciastem i dodatkami)

 

Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz tutaj swój ślad, dasz się poznać. Możesz zostawić komentarz, na większość staram się odpowiadać i zaglądać do każdego komentującego, jeśli też ma swoje miejsce w sieci. Super, jeśli polubisz bloga na Facebooku, czy udostępnisz post swoim znajomym. Każdy wyraz uznania jest dla mnie niezwykle istotny!

 

Bez-nazwy-2-1


O autorze -



  • Wyglądają pysznie! Uwielbiam pierogi i myślę że wykorzystam tylko bez oliwek 😉

    • Ja to bym mogła jeść oliwki tonami. A jak jeszcze takie sobie zrobię w oliwie z oliwek, z przyprawami. Mniam, do winka cudo. Ale znam mnóstwo osób, co nie lubi, tak jak Ty.

  • Ojej, ja tak kocham pierogi. A już wgl moja mama to robi obłędne. Ale takich nie znam, a wyglądają apetycznie :)

  • Bardzo lubię pierogi z mięsem, ale jakoś rzadko mam okazję je jeść.

  • Marcelina Rzepa

    Wyglądają przepysznie :) Że też musiałam zobaczyć coś takiego na noc…już mi w brzuchu burczy :( / rzepaczki.pl

Wszystkie zdjęcia i treści na blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy. Copyright © 2017 Chichotkitrzpiotki.pl