pierniki last minute

Pierniki bez pierniczenia – wersja last minute i sposób by uratować twardziela

Przez wiele lat nie robiłam pierników na Święta, bo dziwnie jakoś mi było pitrasić świąteczne jedzonko już na początku grudnia. A zazwyczaj przecież tyle czeka się na to by pierniki zmiękły i były zjadliwe. Piekliśmy więc zwykłe kruche ciasteczka. Ale od zeszłego roku mam na to wszystko lepsze sposoby.

 

Pierniki są twarde, ponieważ ich składnikiem jest miód. Poza tym, w wielu przepisach zwykły cukier, czy cukier puder zamieniany jest na cukier trzcinowy i to właśnie w tych przepisach trzeba czekać najdłużej, na to by pierniczki zmiękły.

 

pierniki last minute

 

Sposoby na miękkie pierniki last minute

  1. Każdy przepis można modyfikować. Jeśli spóźniliśmy się z robieniem pierników można zmniejszyć ilość miodu, na rzecz cukru i odrobiny większego dodatku masła. Wtedy sukces murowany. Pierniki, mają piernikowy smak i tak głównie za sprawą korzennych przypraw.
  2. Pierniczki im cieńsze, tym są twardsze. Jeśli rozwałkujemy ciasto na ok. 1 cm grubości, będą miękkie już po 2-3 dniach.
  3. Bardzo szybkim sposobem na to, aby pieniki szybko stały się miękkie jest zamknięcie ich w puszcze z dodatkiem owoców. Ja dodaję obranej jabłko i już po jednej nocy pierniczki są rozpływające się w ustach.

 

pierniki last minute

 

Z mojego przepisu, pierniki miękną po ok. 3 dniach, a z zamknięciem w puszce z jabłkami, są idealne już następnego dnia.

 

Składniki na świąteczne pierniki
  • pół szklanki miodu
  • 200 g masła
  • szklanka cukru pudru
  • 3 jajka
  • 4 i pół szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • opakowanie przyprawy do piernika
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • lukier, rozpuszczona czekolada i wszelkie dowolne ozdoby

 

Masło rozpuszczamy w rondelku i mieszamy z miodem, sypkie składniki wsypujemy do miski i mieszamy, razem z jajkami. Po ostygnięciu masła z miodem, wlewamy powoli do miski i powoli mieszamy łyżką. Później ugniatamy ciasto, dzielimy na mniejsze części i rozwałkowujemy przesypując mąką. Pieczemy ok 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.

 

co zrobić żeby pierniki zmiękły?

 

co zrobić żeby pierniki zmiękły?

 

 

pasek-do-teksty

 

Jeśli spodobał ci się ten wpis, pewnie chętnie przeczytasz też:
Kukurydziane kluski leniwe z cynamonem
Razowa tarta jabłkowa
Korzenne ciasto marchewkowe

 

Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz tutaj swój ślad, dasz się poznać. Możesz zostawić komentarz, na większość staram się odpowiadać i zaglądać do każdego komentującego, jeśli też ma swoje miejsce w sieci. Super, jeśli polubisz bloga na Facebooku, czy udostępnisz post swoim znajomym. Każdy wyraz uznania jest dla mnie niezwykle istotny!

 

Bez-nazwy-2



O autorze -



  • Ja też od kilku lat nie robiłam, bo jakoś nie było czasu, ale w tym roku się zawzięłam i powstały :) Też last minute, choć powinny z miesiąc leżeć w puszkach, ale najwyżej będą bardzo chrupkie 😉

    • Byleby zębów nie połamać. Ja w przyszłym roku biorę się za takie alpejskie pierniki w czekoladzie, takie mięciutkie. :)

  • Ostatnie pierniki piekłam jakieś trzy lata temu, jakoś nie jestem ich fanką;) Za to Tosia za pierniki dałaby się pokroić. Na szczęście babcia piecze je na potęgę.

    • Ja przez lata wolałam zwyczajne kruche ciasteczka z dodatkiem korzennych przypraw. :) Zauważyłam, że dużo ludzi piecze ciastka a nie pierniki.

  • Pewno to jak szybko miękną zależy też od wilgotności w mieszkaniu. Jak jest5 sucho wrzucam je do puszki i zamykam z plastrem jabłka, które co parę godzin zmieniam. Na drugi dzień są mięciutkie że hej. Mam identyczny prawie przepis jak Ty, jednak ktoś mi poradził żeby nie dodawać do niego jajek…a to sprawia że pierniki miękną same z siebie już na drugi dzień. Sprawdzone- działa! Chociaż w naszym przypadku to gorzej bo za twarde ciacha by się nie wzięli (w sensie moi chłopcy) a tak te wszamali i musiałam wczoraj dopiec jeszcze porcję 😉 Także ten pierników mam dośc do przyszłego roku…

    • Ten plaster jabłka, pomarańczy to najlepszy sposób. U nas też jest dość wilgotno, zwłaszcza w kuchni, więc nie ma wielkiego problemu.

  • Teraz już nie mam czasu, ale kto wie, może w karnawale zrobię?

Wszystkie zdjęcia i treści na blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy. Copyright © 2017 Chichotkitrzpiotki.pl