przekąski do piwa

Pyszne grzanki z dynią do weekendowego piwka

Idzie weekend. Pogoda jest iście barowa. Nic tylko spotkać się ze znajomymi w jakimś ciepłym miejscu i napić piwka dla rozweselenia tej szarugi. 😀 Nie wykluczam, że grzanego. A jak piwko, to i zakąska by się przydała. Przypuszczam, że nie tylko ja mam w domu spory zapas dyni, z którą w pewnym momencie nie wiadomo, co robić. No to mam dla Was kolejny pomysł!

 

Po naszej wizycie na farmie dyń w Powsinie (piękne zdjęcia znajdziecie TUTAJ), mamy dyń tyle, że nie wiadomo, co z nimi robić. Była już zupa krem z dyni, i przepyszny sernik dyniowy (przepis TU). To teraz czas na słoną zakąskę. Inspiracją do tego przepisu był filmik, który wpadł na mnie kiedyś w sieci. Zmodyfikowałam go pod jesienne potrzeby i wyszło bombowo. A jak szłam z tymi grzankami na sąsiedzkie party, to inny sąsiad po drodze mało co nie zjadł mi tych grzanek wzrokiem. 😀 Więc, jak nie macie pomysłu, co zrobić z resztkami dyni, to już macie. Będzie smakowało wyśmienicie, czy to na imprezce, czy podczas jakiegoś filmowego wieczoru.

 

grzanki z dynią

 

Przekąski do piwa – grzanki dyniowe

  • 2 krótkie bagietki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki śmietany
  • szczypiorek (ilość wedle uznania)
  • boczek wędzony ok. 200g
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • sól i pieprz
  • drobno pokrojona dynia (około 2 garści)
  • mozzarella do posypania
  • pestki słonecznika do posypania
  • bazylia do posypania

Dynię oprószyć ulubionymi przyprawami (ja użyłam czosnku,czerwonej papryki i bazylii) i podsmażyć na łyżeczce masła do zrumienienia. Jajka roztrzepać w misce, dodać śmietanę, pokrojony szczypiorek i boczek, sól i pieprz oraz parmezan. W bułkach wykroić „tunel” o szerokości ok. 2 cm. Uzupełnić farszem z jajek i śmietany. Na wierzch poukładać dynię, posypać delikatnie mozzarellą i wstawić do piekarnika na około 15 minut. Wyjąć z piekarnika i posypać resztą mozzarelli, pestkami z dyni i bazylią. Wstawić jeszcze na 5 minut. Gotowe!

 

Smacznego i miłego weekendu! :)

 

jak wykorzystać dynię przepisy

 

grzanki z dynią

 

grzanki z dynią

 

przekąski na imprezę grzanki

 

pasek-do-teksty

 

Jeśli spodobał się Wam ten wpis, pewnie chętnie przeczytacie też:

Nasze bezglutenowe ciasto marchewkowe

Pychotki! Razowa tarta jabłkowa

Wytrawne muffiny dla matek karmiących i małych alergików

 

Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz tutaj swój ślad, dasz się poznać. Możesz zostawić komentarz, na większość staram się odpowiadać i zaglądać do każdego komentującego, jeśli też ma swoje miejsce w sieci. Super, jeśli polubisz bloga na Facebooku, czy udostępnisz post swoim znajomym. Każdy wyraz uznania jest dla mnie niezwykle istotny!

 

Bez-nazwy-2


O autorze -



  • O grzankach z dynią jeszcze nie słyszałam, ale ostatnio widzę coraz więcej ciekawych sposobów na dynię :)

  • Dyni Ci u mnie dostatek, a pomysłów brak. Więc dziękuję za pomysł Natalio!

  • Wyglądają pysznie. Dynię mam, więc z chęcią wypróbuję przepis☺

  • Super pomysł, żeby w pełni wykorzystać sezon na dynię 😀

  • Natka kradnę!!! U nas dyni w ogródku za oknem mnóstwo a ile można jeść zupe krem z niej 😉 A co do farmy…słyszałam od właścicieli ze odwiedzają ja specyficzni ludzie-zawsze uśmiechnięci i pozytywnie nastawieni do życia :)

    • Smacznego! :) O proszę, zazdroszczę ogródka dyniowego! 😉 Lubię takie miejsca, jak tamto. Nasycone są dobrą energią, pomysłowych, kreatywnych ludzi. :)

Wszystkie zdjęcia i treści na blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy. Copyright © 2017 Chichotkitrzpiotki.pl