sernik dyniowy

Obłędny sernik dyniowy z chia – bez mąki i tłuszczu

Wiem, że sama nazwa brzmi dziwacznie. Jakby jakieś 2-3 lata temu, ktoś zaproponował mi taki przepis, popukałabym się w czoło i sięgnęłabym po klasyczny sernik. Tyle, że ten drugi idzie w dupsko i nie jest tak zdrowy, a co najważniejsze – nie jest aż tak pyszny! Serio, serio… Zapisujcie więc przepisik na absolutny rarytas dla kubków smakowych, pełen zdrowia. Zwłaszcza, że taki grzeszek kulinarny „kosztuje” tylko 315 kcal, a zasyca na dużo dłużej niż jego tradycyjny odpowiednik.

 

Moje podejście do wypieków znacznie zmieniło się w ciąży. Los szczęśliwie uchronił mnie przed cukrzycą ciążową. Ale moja „współciężarna” koleżanka miała taką niechcianą kumpelkę w drugiej połowie ciąży. Musiała dbać o indeks glikemiczny, więc kombinowała, jak jej się chciało coś dobrego oszamać, a wiadomo, że normalna sprawa – ciężarnej się chce. No i raz poczęstowała mnie ciastem marchewkowym. Ciężarnej się nie odmawia. Nie chciałam, żeby mnie myszy zeżarły. 😀 No i spróbowałam cholerstwa, choć wzbraniałam się przed tym od lat. 😀 I okazało się, że pycha jak nie wiem było. Od tej pory kombinuję, jak tu zrobić jakieś pycha ciacho, które będzie zdrowe i nie będzie bombą kaloryczną. Jak do tej pory ciasto marchewkowe miało niepodważalną pozycję. Do momentu, jak nie wymyśliłam tego sernika dyniowego… Niebo w gębie!

 

bezglutenowy sernik

 

Sernik dyniowy bez mąki i tłuszczu – produkty

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 250 g mascarpone
  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • 1 kg obranej dyni
  • 4 łyżki stołowe nasion chia
  • 5 łyżek stołowych kaszy manny
  • cukier wanilinowy
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 gorzka czekolada

 

jesienne dekoracje domu

 

 

Sernik dyniowy – przygotowanie

1 kg dyni (około połowa dyni standardowej wielkości) obranej i wydrążonej wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30-35 minut. W międzyczasie poszatkować drobno czekoladę, lub zetrzeć na tarce. Po upieczeniu dyni odstawić ją do wystygnięcia i wówczas zblendować na jednolitą „papkę”. Do głębokiego naczynia przełożyć twaróg sernikowy i mascarpone, oraz przygotowaną dynię. Dodać proszek do pieczenia, cynamon, chia i kaszę manną. Wymiksować na średnich obrotach. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na piankę. Dodać jajka z cukrem do masy serowo-dyniowej. Wymiksować na niewielkich obrotach. Wlać na blachę (26x26cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni przez godzinę. Na 15 minut przed końcem pieczenia, wyjąć na chwilę sernik i posypać startą czekoladą.

 

Sernik nadaje się do jedzenia od razu po wystygnięciu, ale najlepszy jest następnego dnia, jak się „zejdzie”. 😀

 

sernik bez tłuszczu i mąki

 

sernik bez mąki

 

sernik dyniowy

 

niskokaloryczne ciasto

 

Z przepisu wychodzi 12 porcji (jak na zdjęciu), po około 315 kcal każda. Smacznego!

 

pasek-do-teksty

 

Jeśli spodobał się Wam ten wpis, pewnie chętnie przeczytacie też:

Nasze bezglutenowe ciasto marchewkowe

Pychotki! Razowa tarta jabłkowa

Wytrawne muffiny dla matek karmiących i małych alergików

 

Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz tutaj swój ślad, dasz się poznać. Możesz zostawić komentarz, na większość staram się odpowiadać i zaglądać do każdego komentującego, jeśli też ma swoje miejsce w sieci. Super, jeśli polubisz bloga na Facebooku, czy udostępnisz post swoim znajomym. Każdy wyraz uznania jest dla mnie niezwykle istotny!

 

Bez-nazwy-2

 

 

 



O autorze -



  • Ja wczoraj kolejny raz robiłam babkę dyniową, bo w mojej rodzinie stała się hitem, ale o serniku dyniowym jeszcze nie słyszałam :)

  • Uwielbiam serniki! Tu widzę sporo tego sera bo i zwykły i mascarpone :) Wygląda obłędnie :)

    • Smakuje jeszcze lepiej. I bardzo serowo. Ja też uwielbiam serniki, ale np. jak czuć w nich nadmiar mąki, to już nie pasują mi. Tu jest kasza manna i to niewiele. :)

Wszystkie zdjęcia i treści na blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy. Copyright © 2017 Chichotkitrzpiotki.pl