fit burgery wołowe z warzywami

Burgery z ukrytymi warzywami, które pokocha Twoja rodzina

Domowe burgery pojawiają się w naszym domu w ramach obiadu, czy pożywnej kolacji od dawna. Jak chcę mężowi zrobić dobrze, to je przyrządzam. 😀 Ale tym razem zrobiłam je też trochę dla siebie, w bardziej fit wersji, która ku mojemu zdziwieniu, oczarowała całą naszą rodzinę. Nawet Blanka szamała ze smakiem. Oto mój przepis na fit burgery wołowe z warzywami.

 

Zdrowa bułeczka z ziarnami, jakaś sałatka, pomidorek w środku – to już znamy, to taki fit burger w tradycyjnej wersji. Ja postanowiłam jednak przemycić jeszcze więcej zdrowia w samym mięsku. Do mielonej wołowiny dodałam pieczarki i natkę pietruszki. W ten sam sposób możesz wkomponować w mięso najróżniejsze warzywa, jakie lubi Twoja rodzina. Ja na początek wybrałam pieczarki bo wydawały mi się takim „bezpiecznym” dodatkiem. Kolejnym razem pokombinuję z marchewką, brokułami, czy szpinakiem.

 

dodatki do burgerów

 

dodatki do burgerów

 

Składniki na kotlety wołowe do burgerów:

  • 500g mielonego mięsa wołowego
  • sól i pieprz
  • 1 jajko surowe
  • 6 dużych pieczarek
  • natka pietruszki

 

Pieczarki kroimy na małe kawałki, pietruszkę siekamy i dusimy na patelni na łyżeczce masła i 2 łyżkach wody pod przykryciem przez około 6 minut. Czekamy aż wystygną, wtedy dodajemy do mięsa, wbijamy jajko, przyprawiamy i wygniatamy. Dzielimy na małe kuleczki, które później spłaszczamy w dłoniach. Mi mięsa starczyło na 6 kotletów burgerowych. Mięso grillować na specjalnej patelni do grillowania 5 minut po jednej, 5 po drugiej stronie. Ja moje wsadziłam do panini makera na 8 minut. Burgery można też oczywiście przyrządzić na zwykłym grillu.

 

fit burgery wołowe z warzywami

 

fit burgery wołowe z warzywami

 

Dietetyczne frytki z piekarnika:

  • 6 dużych ziemniaków
  • oliwa z oliwek
  • przyprawa z suszonymi pomidorami
  • sól

 

Frytki zaczynamy przygotowywać nieco wcześniej niż mięso. Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie paski. Rozłożyć na blasze wcześniej posmarowanej oliwą z oliwek i delikatnie polać w niektórych miejscach oliwą, oprószyć przyprawą z suszonych pomidorów. Piec przez 25 minut. To samo można zrobić z kupnymi frytkami mrożonymi.

 

Bułki i dodatki do fit burgerów:

  • 6 bułek pełnoziarnistych
  • 6 plasterków sera żółtego
  • sałata lodowa
  • pomidor
  • czerwona cebuli

 

Pod koniec pieczenia frytek, do piekarnika wstawić przekrojone bułki, na jedną z połówek każdej położyć plasterek żółtego sera. W międzyczasie pokroić pomidora w plasterki, sałatę lodową i cebulę na drobne kawałki.

 

Sos tysiąca wysp w fit wersji:

  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki ketchupu
  • 100 ml soku grejpfrutowego
  • szczypta pieprzu cayenne

 

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, połowę dodać do pokrojonej sałaty, połowę zostawić, jako dodatek do frytek.

 

sos tysiąca wysp

 

fit burgery wołowe z warzywami

 

dietetyczne frytki

 

Wszystkie składniki poukładać na podgrzane bułki, frytki wsypać do miseczek i gotowe!

 

fit burgery wołowe z warzywami

 

pasek-do-teksty

 

Jeśli spodobał się Wam ten wpis, pewnie chętnie przeczytacie też:

Domowa pizza z fit ciastem i dodatkami

Nasze bezglutenowe ciasto marchewkowe

Zdrowa, domowa woda smakowa

 

Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz tutaj swój ślad, dasz się poznać. Możesz zostawić komentarz, na większość staram się odpowiadać i zaglądać do każdego komentującego, jeśli też ma swoje miejsce w sieci. Super, jeśli polubisz bloga na Facebooku, czy udostępnisz post swoim znajomym. Każdy wyraz uznania jest dla mnie niezwykle istotny!

 

Bez-nazwy-2



O autorze -



  • Nie będę już nigdy więcej czytać Cię po nocach! Masakra… Takie pyszności :)

    • Haha, miło mi. 😉 No powiem, że też mi ślinka ciekła, jak tego posta wrzucałam i miałam straszną ochotę znowu to zjeść. 😀

  • naszebabelkowo.blogspot.com

    Mmmmm…prezentują się naprawdę smakowicie :) Nie sądzę, żeby akurat nasz Bąbel się na nie skusił, bo ten to najchętniej nic by nie jadł – ale sama z wielką przyjemnością zatopiłabym zęby w tym soczystym mięsiwie :)

    • Ojej, nawet frytek nie lubi? Bo moja mięsiwa skubnęła kilka kęsów, ale fryty to wpiernicza, aż się uszy trzęsą. Pcha do buzi ile się tylko zmieści. 😀

  • Pycha! Wyglądają suuuuper! Bankowo je zrobię w tym tygodniu:)

  • WOW! Mój mąż całowałby mnie po stopach jakbym zaserwowała mu takie danie. I chyba nie długo je zrobię 😉

Wszystkie zdjęcia i treści na blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy. Copyright © 2017 Chichotkitrzpiotki.pl