…nie taką zwykłą bo z meeega aromatycznym ciastem. Ani bardzo cienkim, ani grubym. A do tego dodatki, które są bardzo zdrowe. Zapisujcie przepis, bo naprawdę warto!
Uwielbiam włoską kuchnię… Pizza to u nas dość częste danie. Przyrządzam ją na obiad, czy na kolację. Wszystkim smakuje, a roboty tyle co nic… Żeby było jak najbardziej zdrowo robię ją w zdrowszej wersji. Z przemyślanymi dodatkami i bardziej fit ciastem.
Zwykłą mąkę pszenną mieszam z razową, bo jak jeść węglowodany, to lepiej w tej zdrowszej wersji. Ja zazwyczaj przyrządzam ciasto z mieszanki mąki orkiszowej białej i razowej, bo ta podobno zdecydowanie mniej idzie w biodra. 😀 Mąka orkiszowa w ogóle nie zmienia smaku. Jeśli chodzi o dodatki do pizzy, zawsze na mojej znajdują się suszone pomidory, które zawierają całą masę potasu i dużo większą dawkę witamin, w tym witaminy C, niż w normalnych pomidorach. Na już gotową pizzę nakładam też rukolę, która nie tylko wzmacnia walory estetyczne dania, ale też ma sporo żelaza i pomaga w trawieniu, zapobiega wzdęciom, co po dość ciężkim daniu, jakim jest pizza, jest bardzo ważne. No to do rzeczy – oto składniki na ciasto na pizzę, sos i dodatki.
Przepis na domową pizzę – razowe ciasto z ziołami
- szklanka mąki razowej
- szklanka zwykłej mąki pszennej lub orkiszowej
- 50 g drożdży (pół kostki)
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki suszonej bazylii
- pół szklanki oliwy z oliwek
- pół szklanki mleka
- szczypta soli
Drożdże wsadzić do miseczki i zasypać cukrem. Odczekać kilka minut, aż zaczną się rozpuszczać, nastepnie mieszać aż do uzyskania całkowicie płynnej konsystencji. Do miski wsypać mąkę, sól i bazylię, następnie wlać oliwę, mleko i rozpuszczone drożdże. Ugniatać do uzyskania jednolitej masy. Odstawić do wyrośnięcie na jakieś 20 minut.
W międzyczasie przygotować sos do posmarowania spodu pizzy i ulubione składniki.
Sos do pizzy:
- ok. 8 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy do smaku – bazylia, czosnek, sól pieprz
Nasze ulubione dodatki do domowej pizzy:
- starta mozzarella
- kiełbaska chorizo
- zielone oliwki
- suszone pomidory
- rukola
Po wyrośnięciu ciasto rozgniatam na kwadratowej blasze piekarnika, bo wcześniejszym wyłożeniu jej papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiam na tryb góra-dół na 200 stopni. Smaruję ciasto sosem do pizzy i wstawiam do piekarnika na 8 minut. Po tym czasie wyjmuję blachę, rozkładam połowę sera i resztę składników (oprócz rukoli). Wstawiam do piekarnika na 5 minut. Później ponownie wyjmuję i posypuję resztą sera, dzięki czemu nie będzie on przypieczony, tylko przyjemnie ciągnący. Wstawiam jeszcze na 3 minuty. Na koniec posypuję rukolą i gotowe!
Przepis na 9 dużych kwadratowych kawałków – dla 3-4 osób.
Jeśli spodobał się Wam ten wpis, pewnie chętnie sprawdzicie też pozostałe przepisy:
Wytrawne muffiny dla matek karmiących
Bezglutenowe ciasto marchewkowe
Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz tutaj swój ślad, dasz się poznać. Możesz zostawić komentarz, na większość staram się odpowiadać i zaglądać do każdego komentującego, jeśli też mają swoje miejsce w sieci. Super, jeśli polubisz bloga na Facebooku, czy udostępnisz post swoim znajomym. Każdy wyraz uznania jest dla mnie niezwykle istotny!