przepis na domową pizzę

Najlepszy przepis na domową pizzę (z fit ciastem i dodatkami)

…nie taką zwykłą bo z meeega aromatycznym ciastem. Ani bardzo cienkim, ani grubym. A do tego dodatki, które są bardzo zdrowe. Zapisujcie przepis, bo naprawdę warto!

 

Uwielbiam włoską kuchnię… Pizza to u nas dość częste danie. Przyrządzam ją na obiad, czy na kolację. Wszystkim smakuje, a roboty tyle co nic… Żeby było jak najbardziej zdrowo robię ją w zdrowszej wersji. Z przemyślanymi dodatkami i bardziej fit ciastem.

 

Zwykłą mąkę pszenną mieszam z razową, bo jak jeść węglowodany, to lepiej w tej zdrowszej wersji. Ja zazwyczaj przyrządzam ciasto z mieszanki mąki orkiszowej białej i razowej, bo ta podobno zdecydowanie mniej idzie w biodra. 😀 Mąka orkiszowa w ogóle nie zmienia smaku. Jeśli chodzi o dodatki do pizzy, zawsze na mojej znajdują się suszone pomidory, które zawierają całą masę potasu i dużo większą dawkę witamin, w tym witaminy C, niż w normalnych pomidorach. Na już gotową pizzę nakładam też rukolę, która nie tylko wzmacnia walory estetyczne dania, ale też ma sporo żelaza i pomaga w trawieniu, zapobiega wzdęciom, co po dość ciężkim daniu, jakim jest pizza, jest bardzo ważne. No to do rzeczy – oto składniki na ciasto na pizzę, sos i dodatki.

 

ciasto na pizzę przepis

 

ciasto na pizzę przepis

 

Przepis na domową pizzę – razowe ciasto z ziołami

  • szklanka mąki razowej
  • szklanka zwykłej mąki pszennej lub orkiszowej
  • 50 g drożdży (pół kostki)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki suszonej bazylii
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • pół szklanki mleka
  • szczypta soli

Drożdże wsadzić do miseczki i zasypać cukrem. Odczekać kilka minut, aż zaczną się rozpuszczać, nastepnie mieszać aż do uzyskania całkowicie płynnej konsystencji. Do miski wsypać mąkę, sól i bazylię, następnie wlać oliwę, mleko i rozpuszczone drożdże. Ugniatać do uzyskania jednolitej masy. Odstawić do wyrośnięcie na jakieś 20 minut.

 

W międzyczasie przygotować sos do posmarowania spodu pizzy i ulubione składniki.

 

Sos do pizzy:

  • ok. 8 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy do smaku – bazylia, czosnek, sól pieprz

 

Nasze ulubione dodatki do domowej pizzy:

  • starta mozzarella
  • kiełbaska chorizo
  • zielone oliwki
  • suszone pomidory
  • rukola

 

ciasto na pizzę przepis

 

przepis na domową pizzę

 

Po wyrośnięciu ciasto rozgniatam na kwadratowej blasze piekarnika, bo wcześniejszym wyłożeniu jej papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiam na tryb góra-dół na 200 stopni. Smaruję ciasto sosem do pizzy i wstawiam do piekarnika na 8 minut. Po tym czasie wyjmuję blachę, rozkładam połowę sera i resztę składników (oprócz rukoli). Wstawiam do piekarnika na 5 minut. Później ponownie wyjmuję i posypuję resztą sera, dzięki czemu nie będzie on przypieczony, tylko przyjemnie ciągnący. Wstawiam jeszcze na 3 minuty. Na koniec posypuję rukolą i gotowe! :)

 

Przepis na 9 dużych kwadratowych kawałków – dla 3-4 osób.

 

przepis na domową pizzę

 

przepis na domową pizzę

 

pasek-do-teksty

 

Jeśli spodobał się Wam ten wpis, pewnie chętnie sprawdzicie też pozostałe przepisy:

Szybkie krakersy na domówkę

Wytrawne muffiny dla matek karmiących

Bezglutenowe ciasto marchewkowe

 

Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz tutaj swój ślad, dasz się poznać. Możesz zostawić komentarz, na większość staram się odpowiadać i zaglądać do każdego komentującego, jeśli też mają swoje miejsce w sieci. Super, jeśli polubisz bloga na Facebooku, czy udostępnisz post swoim znajomym. Każdy wyraz uznania jest dla mnie niezwykle istotny!

 

Bez-nazwy-2



O autorze -



  • mmm… ale pyszności!!! <3

    • Bardzo polecam przepis. Tylko ostrożnie. Mój mąż teraz kręci nosem na propozycję pójścia gdzieś na pizzę, bo twierdzi, że moje lepsze. 😀

      • haha, no to teraz mnie namówiłaś jeszcze bardziej! 😀

  • Ja też zawsze kombinuję z ciastem – takiego z mąki pszennej już praktycznie nie wyrabiam. Ostatnio robiłam pizzę na spodzie z kalafiora 😀

  • Ale wygląda pysznościowo! Może wypróbuje w weekend.

  • Ależ smakowicie wygląda, aż ślinka pociekła :) Muszę koniecznie sprawdzić Twój przepis :)))

    • Bardzo mi miło. :) Gwarantuje, że będzie smacznie. Z tego przepisu pizza zawsze wychodzi, każdemu. 😉

  • często robię w domu pizzę, chętnie na kolację. Dziękuję za podpowiedź z użyciem mąki orkiszowej, bo kiedyś ją wypróbowałam do pierożków, coś mi nie wyszło i zrezygnowałam. Ale spróbuję ponownie.

    • Ja mam wrażenie, że mąka orkiszowa jest taka nieco bardziej sucha. Ja ją lubię wykorzystywać do takich mokrych mas, jak do ciasta marchewkowego, albo właśnie do pizzy. :)

  • widze, że masz inny przepis niż ja, więc chętnie kiedys skorzystam :)

    • Ja już wypróbowałam najróżniejsze i z tego wychodzi mi najlepiej. Trochę wzięłam od koleżanki, resztę zmodyfikowałam i wreszcie jestem w pełni zadowolona. :)

  • Mniam mniam! Uwielbiam włoską kuchnię i pizzę na cienkim cieście! Jeszcze nigdy sama jej nie robiłam, więc może teraz się skuszę :) Rukolę to mogę zajadać nawet na kanapkach :)

  • MyMami

    Wygląda wyśmienicie:) Muszę wypróbować Twój przepis, bo jak próbuje zrobić zdrową pizze to zawsze coś spierdziele i ciato wychodzi za twarde.

  • salus salus

    mmmmmm… poproszę duży kawałek :) mogę odebrać na see blogers <3

    • Oj nie moja droga, na ten weekend to ja kuchnię zawieszam. 😀 Chłopina by mi się rozpieścił. 😀 Ale możemy pójść na lunchyk na trochę gorszą pizzę na mieście. 😉

  • Ja też uwielbiam włoską kuchnię i też uwielbiam rukolę 😉

Wszystkie zdjęcia i treści na blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy. Copyright © 2017 Chichotkitrzpiotki.pl