Collage2-1

Party w hiszpańskim stylu

Uwielbiam imprezy tematyczne! Przygotowanie ich to sama przyjemność i fajne wyzwanie. A jak wszystkie potrawy na stole dobrze się komponują, gości czeka prawdziwa uczta smaków.

Przygotowywałam już najróżniejsze imprezy tematyczne. W stylu amerykańskim, włoskim, greckim. To bardzo fajna zabawa, jeśli gotowanie sprawia wam przyjemność.
Ostatnio postawiłam na kuchnię hiszpańską. Głównie dlatego, że menu, które wam tutaj przedstawię było menu sylwestrowym, a właśnie Hiszpanie mają fantastyczną tradycję na Nochevieja, czyli właśnie Sylwestra. Każdy ma przygotowanych 12 winogron i musi je szybko opędzlować w ostatnich sekundach tuż przed północą. Każde winogrono gwarantuje miesiąc szczęścia w nadchodzącym roku. Mi udało się zjeść 9 winogron… Ale pozostałe 3 miesiące też odczaruję i będą super! 😉
No to czas na obiecane przepisy.

Czarne oliwki w cieście

  • 100g mąki
  • 2 jajka
  • sól
  • 300g pokrojonych czarnych oliwek
  • 4 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 1 cebula poszatkowana
  • 10 zblendowanych suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 poszatkowanego pęczka pietruszki
  • tłuszcz do smażenia
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i nakładać na patelnię z rozgrzanym tłuszczem łyżeczką. Smażyć po 2 minuty z każdej strony.
hiszpańskie tapas - przepisy

Domowe chipsy z batatów

  • 2 duże bataty
  • 3 białka jajek
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki papryczki chilli
  • olej do posmarowania blachy
Bataty pokroić na cienkie plastry. Ja użyłam do tego maszyny, bom leniwa… 😀 Posmarować białkami wymieszanymi z przyprawami. Rozłożyć równo na blasze polanej tłuszczem, tak by plastry batatów nie dotykały do siebie. Piec w 180 stopniach przez 10 minut, następnie obrócić plastry batatów i piec przez kolejne 10 minut na drugiej stronie.
hiszpańskie tapas - przepisy

Tatar z łososia po baskijsku

To już kulinarny popis mojego męża. Ja do przyrządzania tatara się nie zabieram, ale kosztuję chętnie.
  • 500g świeżego łososia
  • 1 ogórek konserwowy
  • 2 łyżki poszatkowanych kaparów
  • oliwa z oliwek do doprawienia
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 1 łodyżka świeżej poszatkowanej bazylii
  • 1 posiekana papryczka peperoni
  • 3 łyżki drobno posiekanej pietruszki
  • pieprz
Wszystkie składniki drobno posiekać i dokładnie wymieszać. Do przybrania idealna będzie cytryna i koperek.
hiszpańskie tapas - przepisy

Kurczak w paprykowo-koperkowej panierce z sosem aioli

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1/2 pokrojonej w kostkę papryki chilli
  • łyżeczka kminku
  • łyżeczka tymianku
  • 10 łyżek bułki tartej
  • 3 łyżki posiekanej pietruszki
  • 150g majonezu
  • 3 ząbki posiekanego czosnku
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
Pierś pokroić na podłużne, cienkie kawałki. Wymieszać wszystkie składniki panierki i obtoczyć w nich kawałki kurczaka. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu po obydwu stronach.
Składniki na sos aioli dokładnie zblendować.
hiszpańskie tapas - przepisy

 

hiszpańskie tapas - przepisy

Hiszpańska tortilla

Hiszpańska tortilla to zupełnie co innego, niż to co znamy z meksykańskich knajpek. Bardziej przypomina włoską frittatę, lub… nasz polski omlet, tyle, że z masą dodatków.
  • 5 roztrzepanych jaj
  • połowa drobno pokrojonego pora
  • 4 łyżki oleju
  • 4 zblendowane suszone pomidory
  • 1 pokrojona w talarki kiełbasa podwawelska
Wszystkie składniki podsmażamy na patelni, do momentu zarumienienia. Następnie wlewamy jajka, tak by pokryły całą patelnię. Smażymy pod przykryciem przez kilka minut, później obracamy na drugą stronę i znów przez chwilę smażymy. Kroimy na trójkąciki, jak pizzę.
hiszpańskie tapas - przepisy

Sangria

Podstawowy drink na takim przyjęciu. Sangria, to nazwa pochodząca od słowa sangre, czyli krew. I wiadomo już, jaki kolor ma ten drink. Jest delikatny, idealny dla mamusiek… 😀 😉
  • pół butelki czerwonego wytrawnego wina
  • sok wyciskany z 3 pomarańczy
  • 1 pomarańcza pokrojona w plastry
  • kostki lodu
  • 150 ml ginu
Kostkami lodu wypełniamy dzbanek mniej więcej do połowy. Dorzucamy dokładnie umytą i pokrojoną w plastry pomarańczę. Następnie dolewamy wino, sok z pomarańczy i gin. Wszystko mieszamy i podajemy w wysokich szklankach do drinków najlepiej ze słomką i przyozdobionych plastrem pomarańczy.
hiszpańskie tapas - przepisy

 

hiszpańskie tapas - przepisy
Dobrej zabawy!
Jeśli spodobał się wam ten post, pewnie chętnie przeczytacie też:

 



O autorze -



  • mam ślinotok 😉 ależ pysznosci

    • Uśmiałam się! 😉 Miło mi. Przepisy proste, więc ślinotok można szybko zahamować. 😉

  • Jeszcze nic z tego nie jadłam w takich postaciach, ciekawe jestem jak przekąski smakują :)

  • Chętnie bym się wprosiła na taka imprezkę. Kuchnia hiszpańska nie jest mi za dobrze znana. Potrawy jednak mi się podobają. Bardzo mnie zainteresował tatar z łososia. Uwielbiam tatara z łososia, a takiego jeszcze nie jadłam :)

  • Fajne te przepisy Twoje:)

  • Ojacie, ale dobre rzeczy, na pewno skorzystam z przepisów :)

  • Przepisy są świetne, a ten na czarne oliwki w cieście wypróbuje :)

  • Wszystko wyglada pysznie, no może z wyjątkiem oliwek, nie lubię ich :)

    • Ja też kiedyś nie lubiłam, a jak się w nich rozsmakowałam w podróży poślubnej w Grecji, to teraz wpierniczam aż mi się uszy trzęsą. :) Oliwki, oliwkom nierówne.

  • Wszystko wygląda tak pysznie, że aż straciłam ochotę na owsiankę z jabłkiem na śniadanie 😛 😛

    • Owsianka zdrowa… Ale na drugie śniadanko, oliwki w cieście z chudą śmietaną są mniam, mniam. Polecam. 😉

  • Ha. . . A ja planuję imprezę , w zasadzie to barrrrrrdzo od wleczoną parapetówę i szukam czegoś szybkiego ale dobrego:) i mam dziękuję :)

    • Jest mi baardzo miło, że dodałam trochę kulinarnej inspiracji do Waszej imprezki. 😉

Wszystkie zdjęcia i treści na blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy. Copyright © 2017 Chichotkitrzpiotki.pl