DSC_0575

Nasze bezglutenowe ciasto marchewkowe

Prosty, tani, zdrowy i szybki deser dla małego alergika.

Kiedyś myślałam, że ciasto marchewkowe to dziwaczny twór wymyślony przez skrajnych maniaków zdrowego żywienia. Na szczęście przekonałam się, jak bardzo się myliłam. A było to w trakcie ciąży, gdy mojej „współciężarnej” koleżance wykryto cukrzycę ciążową. Musiała jeść rzeczy zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym, żeby nie skakał jej poziom cukru. Chęć na słodycze sprawiła, że zaczęła kombinować z własnymi wypiekami. Poczęstowała mnie kiedyś pysznym ciastem marchewkowym i oszalałam na jego punkcie. Tamten przepis miał w sobie jeszcze orzechy i posypkę czekoladową. Aby więc nadawał się dla mojego dziecka – małego alergika, zmodyfikowałam go dość znacznie, odejmując orzechy na rzecz większej ilości marchewki. Ciasto jest idealne dla małego dziecka, wilgotne i z przyjemną konsystencją. Moja córka radzi sobie jedząc je mimo, ze ma tylko dwa ząbki. Ciasto marchewkowe to też świetny sposób na przemycenie do diety kolejnej porcji warzyw…

Ciasto bezglutenowe, albo orkiszowe dobre do wprowadzania glutenu

Dzięki wspomnianej większej ilości marchwi, można upiec to ciasto bezglutenowo, z mąką kukurydzianą, która jest mąką suchą, więc trzeba ją nawilżyć innymi składnikami. Marchewka sprawdza się tu fantastycznie. Ciasto można też przygotować tak, by nadawało się do wprowadzania dziecku glutenu. Ja moje robię pół na pół z mąki kukurydzianej (bezglutenowej) i razowej mąki orkiszowej. Ta druga, zgodnie z coraz popularniejszą dietą świętej Hildegardy, na którą stawia np. Małgorzata Kożuchowska, działa nawet leczniczo na nietolerancję pszenicy i celiakię. Można więc uznać, że orkisz niejako zawiera zdrowy gluten.

 

bezglutenowe ciasto marchewkowe

 

bezglutenowe ciasto marchewkowe

Ciasta bezglutenowe – ciasto marchewkowe – składniki

Składniki na ciasto:
  • Półtorej szklanki mąki kukurydzianej lub 2/3 szklanki mąki kukurydzianej i 2/3 szklanki mąki orkiszowej
  • szklanka cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki soli
  • pół szklanki oleju (najlepiej rzepakowego)
  • 4 roztrzepane jajka
  • 2 szklanki startej marchewki
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką i wylać na przygotowaną (wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą) okrągłą blachę o średnicy ok. 30 cm. Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku, najlepiej z termoobiegiem, przez 40 min lub do „suchego patyczka”.
Składniki na krem:
  • Dwa opakowania serka śmietankowego Twój Smak (znajdziecie w naszej ukochanej Biedrze), albo serka Philadelphia (dwa razy droższego).
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki masła o temperaturze pokojowej
Całość zmiksować dokładnie i posmarować wierzch ciasta. Można dodatkowo posypać ozdobną posypką, orzechami, czy kakaem. Ja na razie nie podaję kremu mojemu dziecku, ale maluch powyżej roku nie uczulony na krowie mleko bez problemu może zjeść taką niewielką ilość serka śmietankowego.

I gotowe, smacznego! Dzielcie się też swoimi przepisami na zdrowe wypieki…

 

bezglutenowe ciasto marchewkowe

 



O autorze -



Wszystkie zdjęcia i treści na blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy. Copyright © 2017 Chichotkitrzpiotki.pl